Ořechy - když příroda sype

Je to malý zázrak, když z nebe prší surovina, nenahraditelná při vánočním pečení a zároveň drahá jak bestie. Vlašáky nesmí chybět téměř v žádném oslavovaném kousku jako išelky nebo žloutkové řezy, ale spotřeba je závratná.

Letos jsem se proto rozhodla to podchytit v začátku a nepropásnout, jako loni. Malá Sára celou výpravu za ořechy prospala, ale jakmile se probudila, zatrhla nám další sbírání. Výsledkem byla jedna naditá tesco taška. Dost možná se pokusím ukořistit něco ještě tento týden.

V rámci předvánočních počtů mi nejvíc leželo v hlavě, kolik je v té igelitce prakticky ořechů, tj. hmotnost vlašáků po vyloupání. Martin mi hned ochotně misku vylouskal u televize a troufnu si věřit, že neujedl - zde koeficient pro přepočet:

m (nevyloupaných ořechů) x 0,4 = m (vyloupaných ořechů)

Může se vám to hodit při nákupu vlašáků, až budou za pár týdnů v každém supermarketu, vietnamce a stánku u cesty.

 

IMG 20181020 WA0001

 

Pozn. V mém vzorku bylo hodně ořechů "mrtvých", takže na půl kila ořechů vyšlo jen 135 g vyloupaných (koeficient odpovídá 200g). Ze zkušenosti z minulých let se ale mrtvé ořechy objevují spíše zřídka, proto jsem si dovolila takhle upravit výsledek.

Napište komentář

Položky označené * jsou vyžadovány. Vaše emailová adresa nebude zobrazena.

 


Bezpečnostní kód Obnovit