Glazované koblížky

Kuchařka "American jewish cookbook", která váží snad dvě kila je přímo naditá zajímavými recepty které se vařily v Americe v padesátých letech pro bohatý židovský stůl. Původně jsem chtěla smažit koblížky podle Tasty, ale když jsem viděla jejich recept (oni prostě neumí kynuté těsto), dala jsem se do něčeho kapku složitějšího.

Složitějšího jednak proto, že americká kuchařka má pochopitelně jiné míry a taky tyto koblížky zaberou bezmála tři hodiny času. Těsto se nechává 3x kynout.

porovnnV receptu upustím od termínu "cup" a počeštím ho na "šálek". Zkoušela jsem totiž, zda pro ty, kdo nemají odměrky pro zaoceánské vaření, bude stačit obyčejný čajový šálek. Bude. :) Další věc je "1 cake fresh yeast", což nikdo neví kolik přesně je. Ušetřím dlouhé vyprávění kde všude jsem hledala - víceméně se lidi shodují na tom, že by to měla být 1 unce, což je víc než půlka naší kostky kvasnic. Těsto vyšlo krásně, takže mi asi můžete věřit.

Recept:

  • 81 a 1/4 šálku vlažného mléka
  • víc než půlka kostky kvasnic
  • 3/4 šálku cukru krupice
  • 4 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 3 lžíce másla pokojové teploty
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 a 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička soli

Do mísy s vlažným mlékem rozdrobíme kvasnice a přidáme lžíci cukru (z odměřeného množství). Mícháme dokud se vše nerozpustí, poté přisypeme 1 a 1/2 šálku mouky (z odměřeného množství), dobře promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (asi 1 h - čím teplejší místo, například v troubě, tím stačí méně času, ovšem ne více než 35°C).

V další nádobě šleháme máslo do lehka. Přidáme zbytek cukru a utřeme ještě spolu. K tomu přijde vajíčko, oříšek a sůl. Směs opatrně vmícháme do kvásku. Postupně sypeme zbytek mouky a hněteme a hněteme - pěkně odebíráme těsto odspoda a vháníme do něj vzduch. Hotové těsto by se mělo oddělovat od mísy. Další mísa (jsou to jenom mísy, ty se dobře myjou, tak bez odmlouvání ;)), vymažeme tukem a do ní vložíme uhnětené těsto. Přikryjeme, dáme kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Teď doporučuju těsto rozdělit, celé ho nevyválíte. Plát by měl být poměrně silný, viz obrázek v galerii. Vykrajujeme koblížky (necháváme i "pupíčky") a pokládáme na pomoučený plech (budou ještě jednou kynout, já jsem tenhle krok už vynechala bo bylo jedenáct večer) nebo jen tak na linku, kde mi ale moc už nevykynuly a necháme naposledy odpočinout.

Do pánve nalijeme olej (můžeme určitě i ve friťáku), dobře rozehřejeme a smažíme z obou stran, třeba po pěti. A bacha, je to fofr. stačí jim asi 15 sekund z každé strany, proto je mám i já na fotkách tak tmavé, prostě jsem to neuhlídala a to jsem se fakt snažila. Nedoporučuju se tomuhle vyhnout tím, že byste smažili na menší teplotu - koblížky můžou olej nasáknout. Z pánve cestují rovnou na ubrousek který zachytí přebytečný olej.

Tyto koblížky jsou sice božsky lehké a vzdušné, ale nejsou příliš sladké - teď přijde na řadu sladká glazura, převzatá z videa z Tasty:

  • 3 šálky moučkového cukru
  • 1 šálek sušeného mléka
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • půl šálku horké vody

Všechny tyto ingredience smícháme a naléváme na koblížky. Mně stačila glazury dávka z poloviny ingrediencí, ale polila jsem je jen tak trošku shora, úplně se nekoupaly.

Koblížky vydrží čerstvé jen den, nedají se příliš uchovávat, tak je snězte rychle. U nás se to povedlo, chutnaly všem i když byly podle mého názoru připálené.

Napište komentář

Položky označené * jsou vyžadovány. Vaše emailová adresa nebude zobrazena.

 


Bezpečnostní kód Obnovit